Solo living, een plek voor jezelf maken waar je je goed voelt.

door | Mei 26, 2018 | Inspiratie

Terwijl ik deze blog schrijf, zit ik met een kopje groene thee aan mijn eettafel. Jazzmuziek op de achtergrond, de tuindeuren opengeslagen naar mijn groene achtertuintje.Een heerlijke plek – al zeg ik het zelf – waar ik me echt thuis voel. Dat heeft wel even geduurd. Toen ik een paar jaar geleden – eigenlijk voor het eerst van mijn leven – alleen ging wonen, moest ik wel even wennen aan dat idee. Niemand die ’s avonds als je thuis komt op je wacht. Of vraagt hoe je dag was. Ook best spannend vond ik het dat ik alleen verantwoordelijk ben voor alles in mijn leven. Van het buitenzetten van het vuilnis tot aan het regelen van de financiën. Van het onderhoud van je huis tot aan het koken voor jezelf.

De tuindeuren opengeslagen naar mijn groene achtertuintje.

Niet alleen
Gelukkig zijn wij ‘alleenwoners’ niet alleen. In Nederland is het aantal eenpersoonshuishoudens aan het stijgen. In 2020 zal maar liefst 40% van de bevolking alleen wonen. Mensen hebben verschillende redenen om alleen te gaan wonen en dat is ook afhankelijk van de levensfase waar ze in zitten. Hoe divers deze groep dus ook is, ze hebben een aantal dingen gemeen. Ze wonen over het algemeen kleiner. En ze beseffen heel goed het belang van een goed sociaal netwerk. Waardoor er weer nieuwe woonvormen en collectieven ontstaan. Ontwikkelingen die ik graag in de gaten houd. Omdat ze ook invloed hebben op onze woonwensen en hoe die meegroeien met je levensfase.

Wat wil jij?
Inmiddels ben ik vele inzichten en ervaringen verder en kan ik uit de grond van mijn hart zeggen dat het alleen wonen me goed bevalt. Ik put er nu juist kracht uit dat ik alles alleen doe. Ook heb ik mezelf weer meer ‘teruggevonden’. Ik weet weer wat ik belangrijk vind in het leven. En wat ik wil.

Inrichten als kracht

En hoe triviaal het misschien ook lijkt, voor mij heeft het inrichten van mijn huis daar enorm aan bijgedragen. Ik kon het precies doen zoals ik het wilde. Mijn eigen smaak weer bepalen. Een plek voor mezelf maken waar ik me prettig voel. Met spullen om me heen die mij een goed gevoel geven. Zo geeft het antieke tafeltje van mijn moeder me een fijn gevoel van geborgenheid. En de illustratie van een Australische kunstenares boven mijn bank herinnert me elke dag aan de kracht die ik in mezelf heb.

Een frisse wind
Het is daarom dat ik ook graag andere mensen wil helpen om van hun huis een thuis te maken. Een veilige haven. Een warme jas. Het gevoel dat de hele wereld weer voor je open ligt. Dat kan een frisse wind door je huis voor je doen. Als ik je daarbij kan helpen neem gerust contact met me op.